Tesisattan geçen akışkan maddelerin kontrolü sistem için oldukça önemlidir. Filtreli çekvalf, klape ve flatör bu akışkanların kontrolünü sağlamaya yarayan cihazlardır. Hepsi oldukça pratik ve kullanışlı cihazlardır. Tesisatta ihtiyaca göre hem ayrı ayrı hem de birlikte kullanıldıkları görülür.
Filtreli Çekvalf Nedir?
Filtreli çekvalf akışkan maddenin tek bir yönde ilerlemesini sağlar. Akışkanın geri dönmesini önler. Böylece tesisat sisteminin daha verimli çalışmasına olanak sağlar. Basit bir cihaz olan filtreli çekvalf, akışkan maddenin ters yönde akışını önler. Tesisatta önemli bir işleve sahiptir. Kurulumu ve bağlanması oldukça kolaydır. Dikey ya da yatay olarak monte edilebilir.
Klape Nedir?
Klape bir vana, motor ya da körükte sıvı ya da gaz olan akışkanın geçmesine izin verir veya akışı engeller. Klape, vananın hareket eden bileşenidir. Gerektiği durumlarda akışı sınırlar. Klape, vanaya sabitlenir bu sayede çıkması engellenir. Böylece olduğu konumda çalışması sağlanır. Vanaya ait bir parça olan klape, sızdırma sorununu ortadan kaldırır.
Flatör Nedir?
Flatör, su tankının içinde yer alır ve buradaki su seviyesindeki değişimleri kontrol eder. Flatör sayesinde su seviyesi belirli bir düzeyde tutulur. Genellikle su depolarında, havuzlarda ve birçok başka yerde kullanılır. Çalışma prensibi incelendiğinde su tankındaki su yükseldikçe flatörün ucunda yer alan şamandıranın da yükseldiği görülür. Tanka su akışı sağlayan valf kapanır. Su seviyesi azalınca ise şamandıra aşağı iner ve valf açılır.
Filtreli Çekvalf Nerede Kullanılır?
Filtreli çekvalf genelde su tesisatlarında, hidrofor ve kanalizasyon sistemlerinde kullanılır. Bir su ve kanalizasyon tesisatının güvenli bir şekilde kullanılması için oldukça önemlidir. Filtreli çekvalfler birçok farklı alanda kullanılır. Bahçe sulama sistemleri ve banyo tesisatları da kullanıldığı alanlara girmektedir.
Klape Nerede Kullanılır?
Bir pompaya su çekildiği zaman klape, geri sızmayı önler. Normalde ters yönde olacak akışlar klape aracılığıyla durur. Ayrıca emiş borusuna girme ihtimali olan yabancı maddeler giriş sağlayamaz ve akış tek yönde olacak şekilde düzenlenir.
Klapenin en sık kullanıldığı alan pompa tesisatıdır. Aynı zamanda sulama tesisatında ve havuzlarda sıkça kullanıldığı görülür. Ancak kirli sularda kullanılmamaktadır. Oldukça kullanışlı olduğu için kullanım alanı geniştir. Bu alanlar arasında boru hatları, sıcak ve soğuk su hatları, deniz suyu uygulamaları, su arıtma tesisleri ve enerji santralleri vardır.
Flatör Nerede Kullanılır?
Flatör en sık su depolarında, kuyularda ve havuzlarda kullanılır. Genel olarak hidrofor ve dalgıç pompalarında motorların sussuz çalışmasına engel olmak için flatörden yararlanılır. Depo dolumu ve depo boşaltımı gerektiği zaman flatör kullanılır.
Filtre Çekvalf, Klape ve Flatör Birlikte Nerede Kullanılır?
Filtreli çekvalf, klape ve flatör birlikte su tesisatında kullanılır. Su tesisatı için hepsi oldukça işlevseldir. Bu cihazların birlikte kullanımına pompalama sistemlerinde rastlanır.
Çekvalf Çeşitleri
Kullanılacak olan sisteme göre değişen birçok farklı çekvalf çeşidi vardır. Akışkan maddenin cinsi, çalışma prensibi, sağladığı maksimum basınç, bağlantı noktası, kapanma hızı gibi etkenler göz önünde bulundurularak hangi çekvalf çeşidinin en uygun olacağına karar verilir.
Başlıca çekvalf çeşitleri arasında özelliklerine göre değişen yaylı çekvalf ve çalpara çekvalf vardır. Çalpara çekvalf modelinde gövde üzerinde bir disk bulunur. Bu disk ve ağırlığı sayesinde akışkanın sızdırmazlığı sağlanır. Yaylı çekvalf ise hem dikey hem de yatay olarak kullanılabilir. Çekvalf çeşitleri genellikle şekil ve ölçü açısından farklılaşır. Ancak kullanım amaçları aynıdır. Çekvalf çeşitleri arasında şunlar bulunur:
- Beş Yollu Çekvalf Dış Dişli
- Beş Yollu Çekvalf İç Dişli
- Çalparalı Çekvalf
- Dik Sessiz Çekvalf-Hidrofor
- Dik Yaylı Çekvalf
Klape Çeşitleri
Klapeler oldukça dayanıklı olan ürünlerdir. Klape, sistemdeki hava akışının düzenlenmesine yardımcı olur. Sessiz bir şekilde çalışırlar. Kilitli sistem sayesinde bağlantısı çıkmaz. Klapeler büyük oranda enerji tasarrufu sağlamaktadırlar. Ayrıca minimum basınç yarattıkları için kullanımı avantajlıdır. Minimum basınç kaybı klape yayları aracılığıyla elde edilir. Klapede yer alan yaylar ürünün belirlenen yönde çalışmasını sağlar.
Üretildikleri malzemeler arasında paslanmaz çelik, bakır, sfero döküm, imalat çeliği ve dövme çelik vardır. Özelliklerine ve dizayn tiplerine göre farklı klape çeşitleri vardır. Klape çeşitleri arasında şunlar yer alır:
- Ekonomik Yaylı Klape
- Rakorlu Klape
- Sarı Klape
- Yaylı Klape Ağır Tip-Bombeli
Flatör Çeşitleri
Bir su deposunda ya da kuyuda, su seviyesindeki artış veya azalışı kontrol eden mekanizma flatördür. Flatör sayesinde suyun seviyesi her zaman belli bir aralıkta tutulur. Flatörlerin özelliklerine göre birçok farklı çeşidi vardır ve bu çeşitler şu şekildedir:
- Bakır Toplu Flatör
- Flatör
- Flatör Ekonomik
- Güneş Enerji Flatörü
- Paslanmaz Toplu Flatör
- Sebil ve Kısa İmbisat Flatör
⚙️Ürün Türü |
FİLTRELİ ÇEKVALF - KLEPE - FLATÖR |
⚙️Çeşit |
17 Farklı Ürün
|