Küresel Vanalar
Küresel vana adını içinde bulunan delikli ve devir yapan küreden alır. Bu delikli küre vana üzerindeki kol kullanılarak 90 derecelik açıyla döndürülür. Bu sayede sistemden geçen akışın kontrolü sağlanır. Vananın kolu akıntıyla aynı hizaya getirildiği zaman kürenin boşluğu da akıntı ile aynı hizaya gelir.
Doğalgaz Vanaları ve Isıtma Ek Parçaları
Gaz bağlantı tesisatlarında doğalgaz vanası en sık tercih edilen vana türlerinden biridir. Bu vanalar çeşitli geçiş yollarını açar, kapatır veya kısmen kapatır. Bu şekilde gazın akışı düzenlenir ya da yönlendirilir. Günümüzde bu akış sistemi gelişmiş otomasyon sistemleriyle sağlanır.
Filtre Çekvalf, Klepe ve Flatör
Tesisattan geçen akışkan maddelerin kontrolü sistem için oldukça önemlidir. Filtreli çekvalf, klape ve flatör bu akışkanların kontrolünü sağlamaya yarayan cihazlardır. Hepsi oldukça pratik ve kullanışlı cihazlardır. Tesisatta ihtiyaca göre hem ayrı ayrı hem de birlikte kullanıldıkları görülür.
Ventil, Şiber Vana, Kosva Vana
Vanalar su ve benzer sıvıların akışını yönetmek için kullanılan aletlerdir. Kullanıldığı alana ve kullanım amacına göre farklılaşan birçok vana çeşidi vardır. Vana fiyatları şekil ve teknik özelliklere göre farklılık göstermektedir. En kaliteli vanaları incelemek için sitemize göz atabilirsiniz.
Sarı Fittings ve Ek Parçalar
Sarı fittings malzemeleri boru hattının devamlılığını sağlamak amacıyla kullanılan bağlantı elemanlarıdır. Bu malzemeler boruların bağlanmasını sağlar ve boruların kontrol edilmesine olanak verir. Aynı zamanda branşman oluşturulması için kullanılırlar.
Patent, Konsantrik, Flanş, Demir Fittings
Boru tesisatı endüstriyel alanda akışkanların düzenli ve sistemli olarak akması için önemli bir sistemdir. Bu akışın yönetilmesi için birçok ürüne ihtiyaç duyulur. Boru bağlantı parçaları boruları birbirine bağlamak ve akışı kontrol etmek için oldukça önemlidir. Boru hattı için vazgeçilmez olan ürünlerin farklı çeşitlerine sitemizden ulaşabilirsiniz.
Yangın Grubu, Hidrant, Dolaplar
Yangın büyük bir felakettir ve bu felaketten korunmak için alınması gereken önlemler vardır. Yangın çıkma ihtimaline karşı yangın sistemlerinden en iyi şekilde yararlanmak gerekir. Hidrant, yangın hortumu ve yangın dolabı gibi araçlar yangınlara müdahale etmek için oldukça önemlidir. Bu araçlar sayesinde yangının çok daha kolay ve hızlı bir şekilde önüne geçilir.
Flanşlı Küresel Wafer Tip Kelebek ve Sürgülü Vanalar
Vana, bir akışkanın boru içerisindeki akışının kontrolü sağlamak için tasarlanan bir araçtır. Sıvıların akış yönünü değiştirmek ya da akışı durdurmak için kullanılır. Birçok farklı amaca hizmet eden farklı çeşitlerde vanalar vardır.
Kamlok Çeşitleri
Kamloklar özel ya da genel hortumları su kaynaklarına bağlar. Oldukça işlevsel olan bağlantı parçaları olarak bilinirler. Üstelik bağlantı şekli oldukça kolaydır ve hızlıca montaj edilir. Sızdırmazlık özellikleri yüksek olduğundan dolayı avantajlı ürünlerdir.
Kelepçe Çeşitleri
Kelepçeler genel olarak hidrolik boruların, hortumların ve kabloların sabitlenmesi için kullanılır. Kaliteli olan kelepçeler yüksek ısılarda ve titreşimli ortamlarda verimli bir şekilde çalışmayı sürdürürler. Kelepçeler kalınlıklarına ve çaplarına göre birbirinden ayrılmaktadır. Aynı zamanda şekil ve işlevlerine göre değişiklik gösteren birçok farklı kelepçe çeşidi bulunur.
Batarya, Musluk Çeşitleri
Batarya ve musluk çeşitleri geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Farklı dekorasyonlarla uyumlu bir görüntü yaratabilirler. Hem iç hem de dış mekanlarda rahatlıkla kullanılabilirler. Yaşam alanlarının farklı bölümlerinde yer alırlar. Oldukça kullanışlı ve işlevsel olan musluk ve batarya çeşitlerine sitemizden ulaşabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza uygun olan bir modele rahatlıkla ulaşabilirsiniz. En iyi musluk ve batarya çeşitleriyle yaşam alanlarınıza çözüm bulabilirsiniz.
Çekvalf Nedir?
Boru hatlarına geri akışı önlemek için kontrol valfleri takılır. Bir kontrol valfı, en basit haliyle, sıvı bir yönde serbestçe akar, akış tersine dönerse, çekvalf borular, vanalar ve pompalar gibi ekipmanı korumak için kapanır. çekvalf takılmamışsa ve akış yönünü değiştirirse, bir su koçu etkisi oluşabilir. Su koçunun etkisi genellikle aşırı kuvvetle meydana gelir ve boru hattına veya ekipmana zarar verebilir.
Çekvalfler Nerede Kullanılır?
Çekvalfler birçok farklı uygulamada kullanılır. Örnek olarak, pompayı geri akıştan korumak ve güvene almak için genellikle pompanın çıkış kısmına yerleştirilirler. En yaygın su pompası türü, santrifüj pompalar, kendi kendine durmaz ve bu nedenle borulardaki geri akışı önlemek için vanalar gereklidir. Çekvalfler aynı zamanda HVAC sistemlerinde (havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemleri) çok sık kullanılır. HVAC sistemleri, bir soğutucunun birçok kata pompalandığı büyük binalarda kullanılır. Bu uygulamalarda, soğutma sıvısının aşağıya dönmeyecek şekilde çekvalf takılır.
Çekvalf Görevleri Nelerdir?
Çekvalfinin görevleri, kullanıldığı makinelere ve cihazlara bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin, bu valfler sıvıların ve gazların borularda ve su sistemlerinde tek yön akmasına izin verir. çekvalfler buhar kazanlarında güvenlik ekipmanı olarak kullanılır. Motorun kazanlarda arızalanması durumunda, biriken suyun geri akmasını ve motoru bozmasını önler.
Çekvalf Nasıl Çalışır?
Yaylı bir sisteme sahip olan çek valfler, ters basınçla çalışır. İçindeki tüm sıvılar akış yönünde hareket eder. Basıncın etkisi nedeniyle içerideki diskler kısaltıldığından, sıvıların ve gazların ters yönde hareket etmesinin önlenmesi önlenir.
Ayırma Basıncı
Bir makinanın çalışması için, giriş ve çıkış arasında minimum bir basınca ihtiyacı vardır. Valfin açılmasına neden olan bu en düşük basınca çatlama basıncı denir. Gerekli bu minimum basınç, çekvalfinin boyutuna ve tasarımına göre değişir. çekvalfin seçiminde, sistemin bu basıncı üretebileceğine dikkat edilmelidir.
Kapanış
Sistemdeki akış basıncı ayırma basıncının altına düşerse veya ters akış meydana gelirse, çekvalf kapanır. çekvalf türlerine göre, içindeki kapanış mekanizması farklıdır. Her durumda, çekvalfinde bulunan mekanizma geri akışı önleyecek ve sızdırmazlık sağlayacaktır.
Kurulum Yönü
Çekvalfler, bir yönde çalışan vanalardır. Bu nedenle, kullanılacak kurulumların doğru yöne kurulması çok önemlidir. Ters yönde monte edilmişse, akış durur ve basınç oluşumuna neden olur. Bu, sistemdeki diğer donanıma zarar verecektir. Her kontrol valfinde akış yönünü gösteren bir işaret vardır.
Bir Çekvalfı Seçerken Dikkate Alınması Gereken Şeyler
Bir çekvalf seçerken, sistemin maliyet-fayda analizini yapmak önemlidir. Genellikle odak noktası maliyeti azaltmak ve aynı zamanda mümkün olan en düşük basınç kaybına ulaşmaktır, ancak çekvalf durumunda, daha yüksek bir güvenlik daha yüksek basınç kaybına eşittir. Bu nedenle, valf sistemi uygun şekilde korunduğundan emin olmak için, her sistemin ve suyun ayrı değerlendirilmesi, inme koçu riski, koç kabul edilebilir basınç kaybını ve suyu çok yüksek güvenlik marjıyla havaya uçurur. Bir çekvalf düzeneği dikkate alınmalıdır. Daha fazla bilgi için lütfen doğru çekvalflerini nasıl seçeceğinize gidin.
Çekvalf Türleri
Su ve atık su uygulamaları için çeşitli çekvalf mevcuttur. Farklı şekillerde çalışırlar, ancak aynı amaca hizmet ederler. AVK, çok çeşitli halka kontrol valfi, toplu kontrol valfi, eğim kontrol valfi, eğik oturma valfi, nozul kontrol valfi ve sessiz çekvalf seçenekleri sunar. İçme suyu ve atık su için en sık kullanılan çekvalf türleri madeni para ve dökme tip kontrol valfleridir.
Çalpara Çekvalfleri: Çalpara çekvalf bir şaftta hareket eden bir diske sahiptir. Disk akışın ilerlemesine izin vermek için açılır ve akış durduğunda oturma yüzeyinde oturur ve geri akışın oluşmasını önler. Diskin ağırlığı ve geri dönen akış hızı, valfin kapanış özelliğini belirler.
Toplu çekvalfleri: Valfin içinde yukarı ve aşağı hareket eden bir top sayesinde toplu kontrol valfı işlev görür. Sit yüzeyi topu mükemmel bir şekilde sığdırmak için işlenir ve iç alan, topu sahaya oturarak geri akışı durdurmak için konik bir şekilde tasarlanmıştır.
Çekvalf Nerede Kullanılır?
- Kimya endüstrisinde: Sıvı ve gazlı maddelerin tek yönlü akışı sağlar.
- Akvaryumlarda: Piyasadaki en küçük Çekvalfler akvaryumlarda kullanılır. Tek yönlü akış sağlayarak suyun akvaryumdan taşmasını önler.
- Aspiratörlerde: Aspiratörlerin içinde genellikle hem evlerde hem de endüstriyel mutfaklarda kullanılan bir Çekvalf vardır.
Bir Çekvalfı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler Nelerdir?
Bir Çekvalfı seçerken dikkate alınması gereken birkaç nokta vardır. Bu kriterlerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.
- En yüksek basınç
- En düşük ayırma basıncı
- Yatay veya dikey kurulum yönü
- Malzeme uyumluluğu
- İç ve dış mekan sıcaklığı
- Onarım için kolay erişim
Su Koçu Darbesi Nedir?
Pompalanan bir sistemde, su bir pompa yardımıyla daha düşük bir seviyeden daha yüksek bir seviyeye çıkarılır. Sıvı sadece pompa çalışırken bir yönde akar. Pompa durduğunda, sıvı akışı duruncaya kadar yavaşlayacaktır. Genel boru hattı arttığından, sıvı durduğunda boruyu aşağı indirecektir. Bu ters akışın pompaya veya su alım yapısına girmesini önlemek için bir çekvalf takılır.
Birçok durumda, ters akışla gelecek sıvı bir endişe kaynağı değildir ve standart çekvalf iyi performans gösterecektir. Bununla birlikte, pompalanan sistemlerde hızlı ters akış meydana gelebileceğinden, doğru kontrol valfini seçmek çok önemlidir.
Bir pompa durur ve kontrol valfi tamamen kapatılmadan önce pompaya geri dönerse, akış valf diskini oturma yüzeyine çarpmaya zorlar. Bu senaryo, ters akışı neredeyse anında durdurabilir ve bu ani durak sonucunda boru hattında bir su koç nabzı meydana gelir. Bunun bir sonucu olarak, yüksek darbe sesleri meydana gelebilir, bu sesler valfin oturma pozisyonuna girmesinden değil, meydana gelen koşullar altında boruyu germenin bir sonucu olarak neden olur.
Bu basınç dalgası, üretilen vakum basınçları nedeniyle boru çatlakları, patlamalar, kavitasyon ve iç patlama dahil olmak üzere sisteme önemli hasara neden olabilir. Bu başarısızlıkların tek bir büyük dalgalanma basıncından değil, sistemi yoran tekrarlanan dalgalanmalardan da kaynaklanabileceğini unutmayın.
Güvenli ve sorunsuz bir sistem sağlamak için diğer faktörlerin gerekli olduğunu unutmayın. Sistemi basınç şoklarından korumak için, emme fincanı çapı, sayı ve tip, kontrol vanalarının ve izolasyon vanalarının kapanma ve açma sürelerinin doğru seçimi gibi tüm faktörleri dikkate almak gerekir.
Kontrol valfinin çarpışmasının oluşumunu önlemek için, çekvalfı ya çok hızlı bir şekilde kapanmalı ve ters akışı engellemeli veya ters akış geliştikten sonra çok yavaş kapatmalıdır. Bir çekvalfin yavaşça kapanması için Ekim, hidrolik şok emme gibi ek yardımcı ekipman gerektirir.